Koken met geurige, kleurrijke specerijen maakt mij iedere dag blij.
Op mijn schaaltje ligt nootmuskaat, chilipoeder, venkelzaad, kurkuma, steranijs en kaneel.
Zoveel landen, zoveel culturen, zoveel keukens, zoveel smaken, geuren en kleuren.
Velen van ons zijn opgegroeid met de Hollandse pot, voornamelijk aardappels, groente en een stukje vlees. In de loop der jaren zijn er steeds meer culturen naar Nederland gekomen die op hun beurt de variatie in de Hollandse keuken hebben gebracht. Tegenwoordig vind je in elke stad wel een Indonesische toko of Turkse supermarkt en zijn de reguliere supermarkten uitgebreid met levensmiddelen van heinde en ver.
De Hollandse keuken is in vergelijking tot de buitenlandse keukens toch wat aan de saaie kant als het gaat om smaken, geuren en specerijen. Specerijen en kruiden brengen je gerecht tot leven. Het gebruik van deze specerijen geeft zoveel smaak aan je gerecht, wat maakt dat je minder zout kan toevoegen aan je gerecht, wat weer beter is voor je gezondheid. In een later stadium kom ik graag terug op de gezonde voedingsstoffen in kruiden en specerijen. Kruiden en specerijen geven niet alleen smaak, maar tillen je gerecht naar een hoger niveau. En wie wil nu niet nog meer genieten van zijn of haar maaltijd? Bovendien zorgen deze toppers ook nog voor prachtige kleuren op je bord. En als het er mooi uitziet, dan geniet je er nog meer van.
Aandachtspunten:
-Koop pure specerijen.
-Als je toch een mix koopt, kijk dan goed op het etiket naar de ingrediënten. Aan veel mixen wordt zout toegevoegd.
-Maak je eigen mix. Durf te variëren en te mixen.
-In mijn recepten maak ik gebruik van groentebouillonblokjes (TerraSana, miso). Let bij het kopen van bouillonblokjes op de ingrediënten. In veel gevallen wordt er E621 (glutamaat) toegevoegd. Dit is een smaakversterker die van nature al in veel voedingsmiddelen zit zoals kaas, tomaten, paddenstoelen, tempeh en sojasaus. Als chemische toevoeging in een bouillonblokje dus liever niet.
Kook met seizoensgroenten en maak op smaak met kruiden en specerijen.
Eten is een feest, drie keer per dag!