“Je moet wel voldoende vezels eten, hoor!” We horen het vaak om ons heen. Maar wat zijn vezels, waar zitten deze vezels in, waarom eten we deze onvoldoende en wat is de reden dat het zo ontzettend goed voor ons is?
Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten. Voedingsvezels leveren bijna geen energie, maar zijn onmisbaar in de voeding. Voedingsvezels stimuleren het kauwproces en de speekselproductie in de mond en de schurende werking gaat tandplak tegen. Voedingsvezels zorgen ook voor een optimale maag- en darmvulling en voorkomen obstipatie/verstopping. Door de vezels worden de koolhydraten langzamer afgebroken en dat is gunstig voor onze bloedsuikerspiegel. Bij voldoende vezels in de maaltijd heb je geen last van een suikerdip na het eten. Bij een verhoogd cholesterolgehalte is het raadzaam om vezelrijke producten te nuttigen. Vezels hebben een hoge verzadigingswaarde waardoor ze goed werken om gewicht te verliezen.
Vezels zitten van nature alleen in plantaardige producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, volkoren granen, volkoren brood, enzovoort. In dierlijke producten zoals vlees, kaas en zuivel zitten geen vezels tenzij de fabrikant deze in het product heeft gestopt.
Een gezond voedingspatroon bevat tussen de 30 en 40 gram vezels per dag. Daarmee verlaag je je kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en obesitas. Velen van ons komen niet boven de 20 gram. Hoe komt dat nu? In de loop der jaren zijn we steeds meer gemaksvoedsel gaan eten, vaker eten bestellen, vaker uit eten en als we zelf koken doen we dat met een pakje of een zakje en we wanen ons met zo’n gerecht in een ander werelddeel. De producenten van deze gemaksproducten spelen in op onze voedingsvoorkeur van zout, vet, zoet en makkelijk verteerbaar. Het vliesje van de rijst halen we eraf, want witte rijst is lekkerder en je hoeft er minder op te kauwen. We zeven het meel zodat er bloem over blijft en we wit brood kunnen bakken. En zo zijn er nog veel voorbeelden te noemen van voedingsmiddelen zonder voedingsstoffen en worden we met z’n allen steeds zwaarder en zieker.
Neem het heft in eigen hand en ga weer echt koken! Doe je lichaam en je smaakpapillen een plezier. Je hebt KNORR niet nodig voor een wereldgerecht, dit kun je ook zelf.
Boek een workshop en samen gaan we de keuken in. Samen een maaltijd creëren met smaak en voedingsstoffen waar je lichaam blij van wordt. Meer vezels toevoegen aan je maaltijd levert een betere bloedsuikerspiegel, geen dip na het eten, een voldaan gevoel na de maaltijd, een positief effect op de weegschaal, minder buikpijn en een betere ontlasting en bij volhouden mooiere bloedwaarden. Zeg nou zelf, dat wil jij toch ook?
Neem contact op en samen gaan we aan de slag