Slapen, hoe belangrijk is het?

Slapen, voor de een is het heerlijk, voor de ander is het een nachtmerrie. Maar goed slapen is o zo belangrijk.

We hebben slaap nodig om ons lichaam te laten herstellen en voor de nodige ontspanning. Gezond leven, goede voeding en voldoende beweging zorgen ervoor dat we ‘s nachts goed slapen.

Voldoende slapen is ook essentieel als je wilt afvallen. Het brengt de processen tussen het hongerhormoon en het verzadigingshormoon in je lichaam in balans. Probeer jezelf een dag- en nachtritme aan te wennen, dus elke dag op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd uit bed en slaap voldoende (7-9 uur). Uitslapen is nadelig voor de centrale klok in je hersenen.

De keuze van voeding is ook van invloed op je slaap. De spijsvertering werkt ‘s morgens het hardst en in de loop van de avond gaat deze naar minder actief, deze heeft ook een ingebouwd klokje. Een zware vet- of eiwitrijke maaltijd in de avond is voor het slapen gaan dus moeilijk te verteren. Met honger naar bed gaan helpt daarentegen ook niet voor een goede nachtrust.

Een lekker glaasje wijn dan voor het slapen gaan?

Nee, ook dat helpt niet mee aan een uitgerust lichaam. Door de alcohol gaat de slaapkwaliteit naar beneden en je lichaam herstelt minder goed.

Niet alleen voldoende slapen, maar zeker ook de slaapkwaliteit is belangrijk. De diepe slaap is nodig voor lichaamsherstel, hormoonbalans en om op de been te blijven. In de minder diepe slaap, de REM slaap, dromen en verwerken we alles wat we meegemaakt hebben op onze eigen unieke wijze. Ieder mens is uniek, zo ook onze slaap.

Tips voor een fijne nachtrust:

-Creëer een dag- en nachtritme.

-Zorg voor een fijne, opgeruimde en rustige slaapkamer.

-Zorg voor een goed matras en frisse lucht.

-Voldoende beweging overdag, liefst in de buitenlucht.

-Vermijd stress en zorgen.

-Luister naar rustgevende muziek of lees een boek.

-Beker warme melk of thee zonder cafeïne.

-Zet 2 uur voor het slapen gaan je computer en telefoon uit.

Mogelijke effecten van te weinig slaap:

-Verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.Geïrriteerdheid.

-Immuunsysteem gaat achteruit.

-Meer stress.

-Cognitieve achteruitgang.

-Geheugenverlies.Angsten, pijnen.

Zorg goed voor jezelf, neem jezelf in acht en vooral slaap lekker!